Waarom zetten wij ons in voor Zimbabwe?

BikesforZim ontstond als ‘Fietsen voor Afrika’ door de observatie van de ongelijkheid in overvloed en zelfs overdaad aan fietsen in Nederland en de nood aan goedkoop en effectief transport in Zimbabwe. Aad en zijn Nederlandse en Zimbabwaanse vrienden zagen de kans om de nood in Zimbabwe te koppelen aan beschikbaarheid van de vele nog altijd goede maar niet meer gebruikte fietsen in Nederland.

Omdat we al goede contacten in Zimbabwe hebben kunnen we snel een verantwoorde selectie maken van lokale partners en hen helpen optimaal van de fietsen gebruikt te maken, ondertussen een oogje in het zeil te houdend.

"Zimbabwe, het voormalige Rhodesië is een land in zuidelijk Afrika dat zijn onafhankelijkheid verwierf in 1980".

Achtergrond over Zimbabwe

Zimbabwe gaat door een moeilijke tijd. Door economische en politieke wanbeheer is de economie meer dan 40% gekrompen. Werkloosheid wordt regelmatig geciteerd als zijnde meer dan 80%. De meeste mensen moeten overleven door middel van zelfstandige landbouw (‘subsistence farming’), kleine (en vaak gevaarlijke) mijnbouwpraktijken, handel en kleinhandel. Waar er vroeger een groeiende middenklasse was, is deze door het huidige sociaal politiek bestel drastisch gekrompen, met een toename van verarming van de bevolking, zowel in het stedelijk gebied, als (vooral) op het platteland.

Ondanks alle ellende blijven de Zimbabwanen vrolijk en geloven in een betere toekomst. Wij hopen daar een bijdrage aan te leveren.

Meer over Zimbabwe

Een algemene achtergrond over Zimbabwe met historische en sociaal-demografische feiten vind je in Wikipedia. Voor een meer diepgaande achtergrond en een analyse van de sociaal-economische ontwikkelingen is er de site van de World Bank. Dan is er het perspectief van een van de lokale toonaangevende economen, John Robertson en een meer algemene recentere analyse van de oppositie partij MP Eddie Cross.

Andere informatie over Zimbabwe die een idee geeft van het (niveau van) het politiek debat vind je bijvoorbeeld op de site van Africa and the World. De nieuwswebsites, die de wereld up-to-date houden met de meest recente ontwikkelingen, zijn www.zimbabwesituation.com en de gerelateerde twitter account. Deze sites geven ook een inzicht in de actuele discussie over de politiek.

Zimbabwe is een fantastisch mooi land met fantastische mensen. Hier doen wij het voor.

Uw bijdrage helpt deze mensen zichzelf te helpen